Florum  VLASI SRBIJE
 
RUMÂŃI SÂRBĬEŞĆ * ROMÂNII TIMOCENI * RUMÎŃI TIMOĆEŃI * VLACHS OF SERBIA * Created by 2007
Să pastrăm graĭu rumîńesk - să lunźim traĭu omeńesk!
Stapânu-domaćin: Paun Es Durlić, etnolog
FotoVLAHORIJA Vlaski recnik

Izaberi jezik * Select language: Srpski cir Srpski lat Româna Deutsch English
Молим вас да се пријавите или се региструјете.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Напредна претрага  

Вести:

SKANDAL U NACIONALNOM SAVETU VLAHA:
 ODLUKA O "STANDARDIZACIJI" DONETA NA TEŠKOJ OBMANI ČLANOVA,
 JER SU IZJAVE DVOJICE UGLEDNIH NAUČNIKA O VLAŠKOM JEZIKU - IZMIŠLJENE!
http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=2080.msg8881;topicseen#msg8881


Аутор Тема: VORBARĬU RUMÎŃESK AŽUNS LA 1700 ĐI VORBĬE!  (Прочитано 2772 пута)

Paun

  • Администратор
  • *****
  • Ван мреже Ван мреже
  • Поруке: 1381
    • Паун Ес Дурлић
VORBARĬU RUMÎŃESK AŽUNS LA 1700 ĐI VORBĬE!
« послато: 22.12.2012. 13:45 »

VORBARĬU RUMÎŃESK AŽUNS LA 1700 ĐI VORBĬE!
Da numa 10 slove đin 37 am trĭekut!
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/index.php

Ne znam kako će se osećati oni koji su tvrdili da vlaški jezik nema više od 1000-1500 reči, kada budu videli da smo samo na 10 od 37 slova obradili 1700 reči, i to po najstrožim pravilima dijalektologije, stvaralački unapređenim za sve mogućnosti koje nam pruža internet, kao jedna ogromna školska učionica!
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/sound.php

Ne znam kako će se osećatio oni koji su tvrdili da je to, u stvari, "iskvareni" srpski", zato što su Vlasi "atavistički narod", sa primitivnim osećanjima, koji da bi izrazio neko finije osećanje - mora da pozajmi reči iz srpskoga jezika, ali budući da su Vlasi "atavisti", te reči ne umeju pravilno da izgovore, pa ih izopačavaju ... Analiza koju na strogo naučnoj osnovi primenjuje redakcija Vorbara, pokazuje koja je etimološka osnova vlaškoga jezika, i koliko je zaista u njemu srpskih reči!
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/etimolog-trazi.php

Ne znam šta još mogu da kažu šarlatani "radačiništi", tvorci "ljimbe vlahe" i ostali "vlasijonci" kada budu videli da je od 1700 reči - tačno 1380 - dakle 81% - potpuno isto sa rečima iz rumunskoga jezika, te svako dalje insistiranje na vlaškome jeziku kao nekom zasebnom jeziku, koji pripada nekakvom "dakorOmanskom jeziku" (?!?!?!?!) treba odbaciti kao bruku i sramotu "ljimbista" koja duboko vređa i unižava svakog normalnog i istinoljubivog čoveka, ne samo Vlahe!
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/romrum.php

Vlaški jezik je definitivno rumunski narodni jezik koji je u istočnoj Srbiji sačuvan u dva osnovna rumunska dijalekta: banatskom (na zapadu) i oltenskim (na istoku), sa jednim širokim pojasom koji obuhvata Porečku i Crnu Reku u kome se ova dva dijalekta prelivaju jedan u drugi, stvarajući specifičan poddijalekat, koji je, sticajem okolnosti, u Vorbaru najbolje obrađen jer je najočuvaniji sloj vlaškoga jezika uopšte. Više je nego komično da su upravo ovaj geografski pojas i ovaj jezički supstrat "ljimbovlahisti" ispustili kada su pravili svoju nakaznu "ljimbovlahističku" geografiju ...
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/ojeziku.php

I ovom prilikom skrećem pažnju na činjenicu da Vorbar nema ama baš nikakve veze sa kojekakvim "standardizacijama", jer je kao poduhvat začet pre više decenija, kada "standardizatori" i "ljibovlahisti" nisu ni znali da su Vlasi. Sada je samo prenet na internet, da bi bio otvoren za svakog ko želi da sarađuje, i dostupan svakom ko je znatiželjan da zaviri u dušu vlaškoga naroda. Koji - vidi se - ima itekako šta da kaže tome svetu, i to na svome jeziku

LA MULŢ AŃ KU SÎNATAĆE,
ĻIMBA NUASTRĂ SĂ NU TAKĂ!

Пријави уреднику   Сачувана
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

MIKICA

  • Регистровани члан
  • *
  • Ван мреже Ван мреже
  • Поруке: 2
Одг: VORBARĬU RUMÎŃESK AŽUNS LA 1700 ĐI VORBĬE!
« Одговор #1 послато: 23.12.2012. 11:53 »

Mulcamjesk Pauńe,s aj s'nataće,s 'ļi faś pi tuaće!  Ḑi rumăńi nuoştri-Nu zujta vuorba đi la muma',đji la tata',s' ći ci'na' minće a tja njepuata'.Uomu f'ra vuorba' je ka puomu fra r'dasjina'-f'ra kuopij ka puomu f'ra lastarj.Ci'nće đi vuorba lu-aj batra'nj s' šćij đi unđe vinj.K'nd šćij đi unđe,'n kuotro aj pljekat,numa atunsja ješ tuot la kap!Đi aja VUORBA c'nje, ka pi skruma đi p'nje!
Пријави уреднику   Сачувана